tirsdag 18. november 2008

Antivirusprogram

Antivirusprogram er et program på en datamaskin som prøver å finne, motarbeide og fjerne datavirus o.l. ondsinnet programvare (malware).

Virus er et type program som har evne til å reprodusere seg. Den sprer seg ved å kopiere programkoden sin inn i .exe filer, ”boot” sektorer og harddisker. Her er eksempler på forskellige virustyper;

- Ormer: Trenger ikke en vert for spredning. Den har de mekanismer selv som trengs for spredning, men opptrer forøvrig på samme måte som virus. Denne type virus kan både være ondsinnet og destruktive eller helt harmløse.

- Trojansk hest: En type uønsket programvare som gir seg ut for å være et helt annet program, ofte attraktive programmer som er populære. Programvaren kan gi utrykk for at den er reell, og dermed kanden skjulte programvaren operere fritt.

Malware kommer fra de engelske ordene Malicious Software og er en fellesbetegnelse på ondsinnet programvare. Eksempler på malware er datavirus, ormer, trojanere, spyware, adware, backdoors, spam, phishing, pharming, DDoS, Keyloggers og browser helper objects.

- Spyware: Spyware er en type ondsinnet kode som har forskjellige egenskaper som f.eks registrering av brukerens vaner til bruk i markedsføring, f.eks. besøkte nettsider eller innhenting av privat informasjon til identitetstyveri eller svindel, f.eks. passord, kredittkortnummer eller pinkoder.

- Adware: Referer til programmer som presenterer reklame for brukeren som en del av sin funksjonalitet. Programmer som Eudora finansieres ved å la brukeren velge mellom å betale for registrering, eller få presentert reklame. Adware kan også være ondsinnet programvare som blir installert uten brukerens samtykke, gjerne i kombinasjon med spyware-funksjonalitet.

Antivirus regnes ofte som nødvendig sikkerhetsutstyr hvis man bruker internett på Windows-operativsystemer. Hos mange internettleverandører er antivirusprogramvare inkludert i prisen på internettabonnementene. Antivirusprogrammer til Mac OS og Linux finnes, og antivirusprogrammer til operativsystemer for mobiltelefoner er i utvikling, men det er relativt liten sjanse for å få virus på disse. Derimot er antivirusprogramvare aktuelt på servere, spesielt fil- og eposttjenere, for å finne Windows-virus.

torsdag 30. oktober 2008

Tilgjengelighet

Tilgjengelighet på nettsider handler om at alle mennesker med differanser som alder og funksjonshemminger skal kunne bruke et nettsted. Handler også om at alle med sine forskjellige pc'er, nettlesere osv (forskjellige teknologier) skal kunne bruke et nettsted som det er ment at det skal kunne brukes.

3 viktige tiltak for å bedre tilgjengeligheten på et nettsted:

1. Ha oppløsningen i 800x600 eller omså mindre. Hvorfor? Fordi de med dårlig syn har ofte så lav oppløsning på sine datamaskiner for å kunne lese og se hva som er der.

2. Ikke ha for mye unødvendige ting og knapper som brukerene ikke trenger. Ha det som holder i forhold til brukergruppen av din nettside. Bruk lenker med god lenketekst, og som er godt synlige.

3. Vær flink å bruke overskrifter, avsnitter og linjeskifter.

onsdag 22. oktober 2008

Informasjonstyveri

Den nye oppgaven fra Innføring i IT handler om NOU (Norges Offentlige Utredninger). Oppgaven var: "Ta for dere en trussel, feks spam og forklar (ut fra NOU 2007:2) hva det handler om og hva som foreslås av (lov)tiltak". Jeg har tatt for meg truslen informasjonstyveri. Eks: Noen brtyer seg inn i en bedrift og stjeler sensitiv informasjon.

I rapporten står det at en person som uberettiget tilegner seg databasert informasjon eller utskrift av databasert informasjon skal straffes. SSkriftstørrelsetraffen kommer inn under handlingen tyveribestemmelsen § 257.

Straffen er bøter eller fengsel inntil 3 år. For grov overtredelse er straffen fengsel inntil 6 år. For liten overtredelse er straffen bøter eller fengsel inntil 6 måneder.

Min mening er at dette er meget forskjellig fra gang til gang, ettersom hvor grovt dette tyveriet er, og til hva den stjålne informasjonen skal brukes til eller er blitt brukt til.

Link til NOU-pdf'en;
http://www.regjeringen.no/pages/1937086/PDFS/NOU200720070002000DDDPDFS.pdf

torsdag 16. oktober 2008

Sikkerhet

Bestnett.no (den fiktive web-bedriften vår fra Oblig1 i Innføring i IT-faget) er en IT-bedrift med stort fokus på sikkerheten. Vi har flere metoder for å øke sikkerheten hos oss som bedrift og til våre kunder. Her er en liste med de 5 mest prioriterte sikkerhetstiltakene vi har i bedriften.

- Generelt: Vi ser like mye på interne som eksterne trusler.
- Hardware: Vi bruker intelligente IDS/IPS-er (Intrusion Detection System/Intrusion Prevention System).
- Software: Tilstrekkelig innbruddsbeskyttelse, brannmur og antivirus-programmer.
- Tilgangskontroll: Sørger for at virksomhetens egne pc-er ikke smitter andre enheter i nettet.
- Ansatte: Vi viser og har tillit til de ansatte, men har klare regler for hva konsekvensene er hvis de går over streken. Vi lar de også vite at risikoen er veldig stor for at de blir tatt.

torsdag 9. oktober 2008

Usability

Usability kan bety mange ting. For eksempel har det mye med brukervennlighet, tilgjengelighet, brukbarhet og brukskvalitet å gjøre.

Usability på en nettside kan måles. Faktorer som learnability, efficency, memorability, errors og satisfaction er med på å måle usabilityen. Disse faktorne blir implementert når nettsiden blir laget ved hjelp av livssyklusmodellen.

Min prioriterte liste over hvordan man skal sikre usability;
1. Finnbar
2. Tilgjengelig
3. Brukervennlig
4. Nyttig
5. Attraktiv

torsdag 25. september 2008

Min datamaskin

Sommeren 2005 bygde jeg min første og eneste datamaskin. Jeg bestilte den fra komplett i deler, og satset på at jeg klarte å bygge den selv, og det gikk faktisk overraskende bra.

Til nå har den holdt delvis godt, men har måtte gjennomgå en god del formateringer. Jeg har utrolig lyst å bytte ut deler, om ikke hele datamaskinen i noe nytt. Er ganske oppdatert på hva som er nytt av datamaskinkomponenter, så det skulle ikke være noe problem, bare økonomien strekker til.

Hovedsaklig er det prosessoren og minnet som ikke strekker til nå. Bruker maskinen lite til spilling, så grafikkkortet er ikke meget viktig. Men i og med at prosessorsocketen er utdatert, må jeg også anskaffe nytt hovedkort. Dermed hvis jeg ordner nytt hovedkort er det lettere å anskaffe ny prosessor og minne.

Dette er vertfall det jeg hovedsaklig har lyst å oppdatere, og det trenger heller ikke bli så sinnsykt dyrt om jeg holder meg til disse delene.

torsdag 18. september 2008

Innspurt på oppgave

Denne uken er siste uke for å jobbe med den obligatoriske oppgaven som vi har fått i faget Innføring i IT. Vi har kommet veldig langt og vi holder på å jobbe med siste innspurt.

Syntes samarbeidet i gruppa har vært veldig bra. Tror denne oppgaven har vært en god måte å bli kjent med medlemmene i gruppa. Også en god måte å få inn arbeidsmetodene vi skal bruke i prosjekter vidre i studiet.

Vi er vertfall nesten ferdig, og jeg syntes prosjektet har tatt seg veldig opp i det siste, og tror det kommer til å bli ganske bra.

fredag 12. september 2008

Gruppearbeid

Da har vi begynt med gruppearbeid med nettside-oppgaven. Er kommet på en ikke så stor gruppe bestående av meg, Christian og Odd Runar, men er en trivelig gjeng.

Har jobbet i en god del gruppearbeid tidligere da det var mye av dette vi gjorde på vidregående. Har for eksempel vært kamerasjef på fylkesfinalen i UKM i hammerfest for 3 år siden.

Men også på mitt halvår i fjor hadde vi et fag som het "Prosjekt 1". Dette var en stor oppgave som vi jobbet med hele halvåret og hadde innlevering og framlegg om det på slutten av året. Her fikk jeg også mye erfaringer med å jobbe med ukjente mennesker, og få gruppa til å funke.

Tror gruppearbeidet framover kommer til å gå ganske bra. Noe av grunnene er at gruppemedlemmene er veldig greie, og hittil har vi vært enig om det aller meste.

torsdag 4. september 2008

Hands-on uke

Denne uken er en såkalt "hands-on" uke. Vi har jobbet med en del ting fra datakortet, HTML og CSS og i tillegg blitt bedre kjent med klassen og fått en obligatorisk oppgave.

Selve uken var ganske grei. Fra forelesnignene var det veldig mye jeg kunne fra før av, men var greit å få en oppfriskning. HTML og CSS var litt vanskeligere temaer enn de andre, men var veldig greit å få det frisket opp også.

Gruppeoppgaven syntes jeg var veldig grei, i og med at jeg har holdt på en god del med web-sider før. Så spørs det bare nå om jeg husker like mye som jeg tror jeg gjør. Har planlagt å bruke programmet Adobe GoLive for å lage nettsiden, men man kan også gå inn å se på html og css koden, så det skal jeg gjøre for å skjønne litt mer, og får å få noe ut av HTML forelesninga som vi hadde på tirsdag.

Planene vidre er mye jobbing med nettsiden. Skal se hvor mye jeg får til i dag og i morgen, og så har vi gruppemøte på ettermiddagen i morgen der vi skal se litt på siden, og diskutere litt mellom oss.

tirsdag 26. august 2008

Førsteintrykk og sammenligninger

Første året på HiFm er begynt, og vi er inne i den andre uka.

Så langt har jeg begynt å forme meg et rimelig godt inntrykk av denne skolen. Det kan ha mye med den forrige skolen jeg gikk på. I fjor tok jeg ca et semester på Høgskolen i Buskerud, på samme linje som i år; IT og informasjonssystemer.

I forhold til hverandre er skolene helhetlig meget forskjellige, og jeg vil absolutt påstå at jeg liker HiFm best. Grunnene til dette er mange; Førsteintrykket av HiBu var at selve læringsopplegget og lærerene var veldig slappe. Alt var så halvvferdig og det var meget dårlig kommunikasjon mellom lærerne og elevene. Klassemiljøet var heller ikke like bra der. Klassen var så stor at det ikke var like lett som her. Her er det mindre klasse, og derfor bedre muligheter til oppfølging.

Jeg føler absolutt at jeg har fått bedre motivasjon til å fullføre. Opplegget her er bedre, og fasilitetene liker jeg bedre. Foajeen er større og mer åpen, klasserommet bedre, og kantinen er større. I fjor bodde jeg på studentbolig, som da var på rundt 20 kvadrat og bygd på 60-tallet. Her bor jeg jo da hjemme, men jeg har vært innom mange boliger her, og de har en klart bedre standard.

Det jeg er mest fornøyd over her er læremåtene og kompetansenivået. Alle timene vi har hatt foreløpig har vært veldig greie og lette å forstå. Lærerne her har klart mer kompetanse innenfor det de holder på med, og er rett og slett flinkere å lære bort materialet. Eksempelvis hadde vi første ordentlige mattetime i går, og stoffet der ble forklart mye lettere enn på HiBu, så jeg klarte å skjønne mye mer. Jeg lærte nesten mer på den timen, enn en hel måned på samme faget på HiBu.